AZ EGÉSZSÉGES
BÉLMŰKÖDÉSÉRT!
Hármas összetétel:
5-féle probiotikus törzs, prebiotikum, egyiptomi útifű maghéj

Kedves Vásárlóink!

A Lepicol Plus termék forgalmazását megszüntettük.

Kérjük keresse fel a Protexin.hu oldalt, ahol további probiotikus termékekkel állunk rendelkezésére.

Megnézem

Hasmenés és laktózintolerancia

A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére, a tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.

Hasmenés és laktózintolerancia

FONTOS TUDNI

Számos gyógyszer vivőanyagaként laktózt használnak, emelett salátaöntetek, instant levesek, margarinok, löncshúsok, forró csokoládék, instant kávék, krémsajtok, tejszínporok, mesterséges édesítőszerek is tartalmazhatnak tejcukrot.

Laktózintolerancia okai

A tejcukor a tej- és tejtermékekben természetes módon található meg. Ennek lebontásához és megemésztéséhez a vékonybélben található laktáz enzimre van szükség. Amennyiben az adott enzimből nincs elegendő a szervezetében hasmenés és gyomorpanaszok jelentkezhetnek tejtermék fogyasztása után, noha nem mindenki mutatja a tüneteket, aki laktáz hiányban szenved.

A laktázhiány a következő okokra vezethető vissza

  • genetika – Olyan génmutáció, mely megakadályozza a laktáz termelést. Az érintett babáknak már születésüktől hasmenésük van. Ez ritka állapot.
  • fejlődési – A koraszülött babák eleinte nem termelnek elegendő laktázt, ám idővel ez helyreállhat.
  • másodlagos – Bizonyos betegségek, mint a lisztérzékenység, gyulladásos bél szindróma, cisztás fibrózis és a Crohn-betegség, valamint a vékonybél sérülése csökkent laktáz termeléshez vezet.

A tünetek kontrollálása

A tünetek enyhék, középsúlyosak vagy súlyosak lehetnek, attól függően, mennyi laktázt termel a szervezet, és 30 - 120 perccel a tejtermék elfogyasztása után jelentkezik.

  • A laktózintolerancia tüneteit étrendi változtatással lehet kontrollálni. Nem feltétlenül kell a tejtermékekről lemondania, lehet, hogy elegendő ha csak bizonyos termékeket hagy el.
  • Vásároljon laktóz mentes tejtermékeket
  • Fogyasszon szója-vagy rizstejet
  • A tejtermék mellé fogyasszon szilárd ételt is
  • Használjon laktáz enzimet, ha tejterméket kíván enni
  • Fogyasszon laktóz tartalmú tejtermékeket, mint a joghurt, sajt, túró, fagylalt
  • Használjon probiotikumot

Hogyan segít a probiotikum a laktózintolerancián?

A probiotikumok önmagukban olyan baktériumokat tartalmaznak, melyek kedvezően hatnak a szervezetre, s hiányukban az kevésbé tudja megvédeni magát a fertőzésektől, betegségektől. Egyes probiotikumok béta-galaktozidázt vagy laktázt tartalmaznak, melyek alapvető fontosságúak a tejcukor lebontásához.

Amikor ezek a jótékony baktériumok probiotikus készítmények által a szervezetbe jutnak, a gyomor nyálkahártyájához és a bélfalhoz tapadnak, kiengedik a bennük található laktázt, ami segít a tejcukor emésztésében. Így segít megkönnyíteni a laktózintolarenciában szenvedők tüneteit.

Jó azonban tudni, hogy egyes probiotikum baktériumtörzsek, mivel ellenállnak a savnak és epének, nem eresztik ki a laktáz enzimeiket, és vannak olyan probiotikumok is, melyeknek túl alacsony a béta-galaktozidáz aktivitása.

HOGYAN KÜLÖNÍTHETŐ EL MÁS BETEGSÉGEKTŐL?

Irritábilis bél szindróma. A tejcukor-érzékenységhez hasonló panaszokat okozhat az irritábilis bél szindróma, ezért a két betegség könnyen összetéveszthető, ugyanakkor egy betegnek lehet egyidőben mindkét betegsége. A tej elhagyása az étrendből segíhet a diagnózisban.

Allergia. Gyakran összetévesztik a laktózintoleranciát a tehéntejfehérje (laktalbumin) allergiával. Ez utóbbi, sokkal ritkább kórképnél minimális tejbevitel is tüneteket vált ki, melyek a következők: kiütések, hasmenés vagy székrekedés valamint véres széklet. Laktózintolerancia esetén a tejbevitel és a panaszok jelentkezése arányos, kis mennyiség esetén nincsenek komoly tünetek.


FORRÁS: WEBBeteg
Az eredeti cikk megtekintése